Plastické hmoty mají v našem životě nezastupitelnou úlohu. Velký podíl výroby připadá na obalový materiál, nejrůznější fólie a sáčky barevné i transparentní, s potiskem, nebo s uzavíracím mechanismem. Obaly také využíváme při skladování potravin v chladničce a v mrazicím boxu.

jahody v misce

Zmrazujeme potraviny

Ovoce a zelenina patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku, a to nejen kvůli vitamínu C. Obsahuje řadu cenných látek, jako jsou enzymy, minerální a stopové prvky, složité sacharidy a vlákninu. Největší devizou jsou pro lidský organismus v čerstvém stavu, nejlépe pěstované na vlastní zahradě, ale výborně poslouží i mimo období sklizně, jestliže je správně uchováváme. Nejčastěji v mrazicím boxu, kde mohou být uskladněné po celý rok.

Mikroten versus polyetylen – mikrotenové sáčky se s oblibou začaly využívat již před téměř půl stoletím. Pro uchovávání potravin v mrazáku jsou vhodné kvůli zdravotní nezávadnosti, ale z praktického hlediska ideální zrovna nejsou. Jsou příliš tenké a zvláště při vytahování zmražených kousků se mohou protrhnout a obsah vysypat, což je zvláště nepříjemné u nasekané pažitky, petrželové natě, semen kukuřice apod. Zároveň se musí nějak uzavřít, nejlépe na uzlík, a ten se pak špatně rozevírá, nebo se musí ustřihnout a celý sáček je pak nutné vyhodit.

hrachová zrnka

Pro opětovné využití jsou lepší polyetylenové sáčky se zipem. Materiál je silnější, neprotrhne se a uzavírací zip lze využít mnohokrát, a to doslova na cokoli. Pojme sypké suroviny, ale i tekuté. Výborně se hodí i pro ukládání sezonního ovoce, jako jsou jahody nebo meruňky, které pouští dost šťávy.

Plastové dózy – dóza z polyetylenu je pro tyto účely samozřejmě vhodná rovněž, polyetylen je certifikovaný, zdravotně nezávadný plast určený i pro práci s potravinami, nevýhodou je však rozměrové omezení. V sáčcích na zip se obsah mrazáku lépe vyplní, zatímco mezi dózami vzniká nevyužité místo. To se týká i skladování sypkých a tekutých hmot mimo mrazicí box, kdy sáčky bezezbytku vyplní skladovací prostor.