Horolezectví jako koníček

Lezení po horách, skalách nebo umělých stěnách se těší stále většímu ohlasu. Jde totiž o přirozený pohyb, při němž namáháte celé tělo, včetně svalů, o kterých ani netušíte, že je máte. Na rozdíl od jednostranných sportů (např. tenis) zapojíte při šplhání téměř všechny své svaly. Při jednoduchém lezení po svislé skále nebo stěně, kde není žádný převis, to zvládne každý začátečník. Důležité je správně rozložit váhu a držet se po celou dobu tělem co nejblíž u stěny.
kovové šrouby
K jednomu z nejoblíbenějších stylů horolezectví patří ferraty. Jedná se o lehký výstup i pro začátečníky a děti. Tento trend je už k nalezení i v České republice. Ke skále jsou napevno přichycená ocelová lana, která slouží k jištění. Horolezec tedy nepotřebuje být jištěn zdola nikým dalším, stačí když zacvakne své karabiny, co jsou připevněné k sedáku, k těmto lanům. Šplhá se vždy se dvěma karabinami, protože jsou lana každých pár metrů připevněny ke skále, což je místo, kde se horolezec musí „přecvaknout“. Znamená to, že nejdřív odpojí jednu karabinu a za příchytný bod ji připojí k druhému lanu. Poté přepojí i druhou. Je to naprosto jednoduché a vhodné i pro děti. Ferraty se nachází vždy v nějaké sportovním či jiném areálu, kde máte možnost půjčit si všechno vybavení a ochranou helmu.
Další z oblíbených lezeckých atrakcí jsou lanové dráhy. Ty už jsou k nalezení naprosto všude. Slouží především pro menší a jištění je opět chytře vymyšleno. Mnohdy se lanové dráhy nacházejí rozmístěny mezi stromy i ve velkých výškách. Každý, kdo se chystá přelézt, má opět sedák, je zachycen a jištěn lanem nad překážkou. I kdyby tedy třeba dítě šláplo vedle, nespadne, protože bude jištěné. I tyto dráhy se nachází v Čechách a stejně jako ferraty jsou umístěný vždy v nějakém areálu, kde před vstupem dostanete všechno vybavení. Ochranou helmu, sedák i jištění. Vše bude vždy před začátkem vysvětleno a pak už jen hurá nahoru.
lezecké chyty
Pokud by Vás nadchlo spíš lezení po stěně, navštivte databázi lezeckých stěn v ČR, kde zjistíte jaká umělá stěna se nachází co nejblíž k Vám. V této databázi také můžete nalézt bouldering. Což je činnost odvozená od lezení. V tomto případě lezete po umělých stěnách bez jištění. Jde však vždy o maximálně 4 metry vysoké stěny a dopad je jištěný matrací. Tento styl lezení je více zaměřený na sílu. Je to dobrá příležitost pro lidi, kteří nesnášejí dobře výšky. Naopak tohle není lezení pro děti.