Víno do pokrmů patří

Podzim vybízí k větší kreativitě v kuchyni, už jenom z toho důvodu, že jsou kratší dny a máme tedy více času si vyhrát s nějakou dobrotou, jejíž příprava je sice trochu zdlouhavější, ale zato budeme královsky odměněni vynikajícím jídlem. Jedním z nich je u nás stále oblíbenější hovězí na víně, jehož různé varianty zná a vaří mnoho Čechů. Nejčastěji se setkáme s receptem, kde se používají hovězí líčka, ale což takhle zkusit variantu z obyčejné kližky? Pojďme tedy na to!
Syrové hovězí obložené bylinkami

Suroviny: 1 kg kližky zbavené tučných částí a pokrájené na větší kostky. Maso může být předem naloženo. 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, půlka malého celeru, olej na opečení, 1 menší plechovka

rajského protlaku, půl litru suššího červeného vína, nové koření celé, pepř mletý, sůl,

bobkový list, tymián.

Postup: V kastrolu zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli a vložíme na ni maso, které osolíme a

necháme restováním zatáhnout. Poté přidáme pepř, nové koření, bobkový list a rajský

a protlak. Promícháme a zalijeme vínem tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin potopeno. Dusíme na

mírném ohni zhruba třičtvrtě hodiny, za občasného míchání a dolévání vína. V polovině vaření

je třeba omáčku ochutnat a případně ještě dosolit, protože víno sůl poměrně dost stáhne. Také

nastává chvíle pro přidání zeleniny, kterou nakrájejte na hrubší kusy. Vaříme do změknutí masa

ještě asi půl hodiny, kdy i přidaná zelenina zůstane nerozvařená, ale do omáčky stihne pustit svoje

aroma. Na závěr zahustíme dvěma lžícemi hladké mouky rozmíchanými ve vodě. Provaříme deset

minut a podáváme s bramborovou kaší, nebo šťouchanými bramborami.

Ležící láhev červeného vína

Tímto na přípravu velmi jednoduchým jídlem uctíte všechny, i ty nejnáročnější strávníky!

Podobné příspěvky